Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
3 Δεκεμβρίου 2015 17:57

120.000 άνδρες για … κλίμα ασφάλειας στη Διάσκεψη του Παρισιού

451d297cd7a9798505c06b721c3caeec XL 46a0b4cb

Υπό υψηλή ασφάλεια πραγματοποιείται η Διεθνής Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21), η οποία ξεκίνησε μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που δημιούργησαν το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων και η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία. Εκατόν πενήντα ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων..Υπό υψηλή ασφάλεια πραγματοποιείται η Διεθνής Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21), η οποία ξεκίνησε μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που δημιούργησαν το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων και η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία.

Εκατόν πενήντα ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχουν στη σημερινή εναρκτήρια σύνοδο κορυφής.

Από αύριο 10.000 μέλη από αντιπροσωπείες 195 χωρών θα επιδιώξουν να δώσουν μέχρι τη λήξη της διάσκεψης, στις 11 Δεκεμβρίου, «πολιτική ώθηση» στην προσπάθεια για την επίτευξη μιας «φιλόδοξης και δεσμευτικής» συμφωνίας, όπως ελπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ.

Συνολικά 120.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Γαλλία, για λόγους ασφαλείας.

Δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Στον συνεδριακό χώρο του Le Bourget σε συνεχή ετοιμότητα βρίσκονται 2.800 αστυνομικοί, χωροφύλακες, στρατιώτες, φύλακες του ΟΗΕ, ιδιωτικοί φύλακες των ξένων αντιπροσωπειών. Στα σύνορα 8.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες ελέγχουν την είσοδο στο γαλλικό έδαφος.

Μέχρι τώρα πάνω από 1.000 άτομα εμποδίστηκαν να εισέλθουν στη χώρα. Επί δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν 1.836 έλεγχοι σε κατοικίες υπόπτων για τζιχαντιστική δράση, βρέθηκαν 293 όπλα, έγιναν 232 συλλήψεις.

Οι γαλλικές αρχές, που φοβούνται τυχόν επεισόδια, έχουν επιβάλει κατ’ οίκον περιορισμό σε 30 οικολόγους ακτιβιστές για να τους εμποδίσουν να διαδηλώσουν.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε την κυβέρνηση για «καταπάτηση των ελευθεριών».

Οι γαλλικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη χώρα. Ο Συνασπισμός «Κλίμα 21», στον οποίο συμμετέχουν 130 οργανώσεις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για πορεία στο Παρίσι.

Ορισμένες οικολογικές οργανώσεις βρήκαν εναλλακτικές λύσεις, οργανώνοντας σε γαλλικές πόλεις συγκεντρώσεις σε διαφορετική μορφή, όπως παρελάσεις, δημόσιες καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Αψηφώντας την απαγόρευση 10.000 ακτιβιστές σχημάτισαν ωστόσο στο Παρίσι μια μακρά ανθρώπινη αλυσίδα, που αναπτύχθηκε στην περιοχή όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, ξεκινώντας από το βουλεβάρτο Βολτέρ.

Στο ύψος της αίθουσας Μπατακλάν προκλήθηκαν επεισόδια. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων. Περίπου 200 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διασκορπίσει.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας. Φώναζαν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αστυνομικό κράτος. Κανείς δε θα μας αφαιρέσει το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε».

Η αστυνομία προσήγαγε 175 άτομα που μετέφεραν «ύποπτα αντικείμενα», κοντά στο σημείο όπου ακτιβιστές για το κλίμα είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα.

Ο εισαγγελέας των Παρισίων, Μισέλ Καντότ, δήλωσε ότι «πρόκειται για μικρές βίαιες ομάδες οι οποίες επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με διάφορα αντικείμενα, όπως κεριά, πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους». Διευκρίνισε ότι κανένας μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δεν έχει τραυματιστεί.

Διαδηλωτές που έφτασαν νωρίς στην πλατεία Republique εναπόθεσαν τα παπούτσια τους εκεί προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στο γεγονός ότι δεν τους επετράπη να διαδηλώσουν.

Στην εφημερίδα Libération δημοσιεύεται σχετικό άρθρο με τίτλο: «COP21: δεν υπήρξε πορεία στο Παρίσι, όμως η πλατεία République καλύφθηκε από παπούτσια».

Τα επεισόδια στο Παρίσι προκάλεσαν αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του δεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» Ερίκ Σιοτί δήλωσε:

«Είχα ζητήσει την ακύρωση του COP21, λόγω τρομοκρατικής απειλής, γιατί η αστυνομία πρέπει να ασχοληθεί με την ασφάλεια των Γάλλων. Πώς σε συνθήκες απόλυτης κατάστασης ανάγκης, διαδήλωση που είχε απαγορευθεί κατάφερε τελικά να πραγματοποιηθεί; Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις!», τόνισε.

Εξαιρετικά προβλήματα δημιουργεί η συμφόρηση στην κυκλοφορία με τη συρροή στη γαλλική πρωτεύουσα για τη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι.

Ο Δήμος Παρισιού καλεί το κοινό να αποφύγει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, επ’ ευκαιρία και των δωρεάν επί 48ωρο συγκοινωνιών. Ένα ακόμα προληπτικό μέτρο ασφάλειας που ανακοινώθηκε είναι η προσωρινή απαγόρευση πώλησης ή μεταφοράς εύφλεκτων υγρών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εκρηκτικά συστατικά.

Από την Παρασκευή περισσότεροι από 570.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε περίπου 2.300 πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες, για να ασκηθεί πίεση ώστε να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τους εκπροσώπους των 195 χωρών που συνεδριάζουν στο Μπουρζέ «δεσμευτικές συμφωνίες» και «αποφασιστική ανάληψη δράσης».

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες προσκυνητές από όλες τις θρησκείες παρέδωσαν χθες αίτημα που υπογράφεται από σχεδόν 1,8 εκατ. ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο για την «κλιματική δικαιοσύνη» στην αρμόδια εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το κλίμα, Χριστιάνα Φιγκέρες.

«Παρά τις διαφορές, μπορούμε να ενωθούμε ως πολίτες του κόσμου και να δείξουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση αυτή», απάντησε η Φιγκέρες.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...