Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
10 Μαρτίου 2016 19:11

Η Amazon πετά στο διάστημα με Blue Origin

85c4bf4a17518ae7c18aac91b705bdac XL e18b6475

Στο παιχνίδι της κατάκτησης του Διαστήματος από ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και η SpaceX του Ελον Μασκ, μπήκε δυναμικά και η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τζεφ Μπέζος, Blue OriginΣτο παιχνίδι της κατάκτησης του Διαστήματος από ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και η SpaceX του Ελον Μασκ, μπήκε δυναμικά και η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τζεφ Μπέζος, Blue Origin.

Σε σχετική εκδήλωση παρουσίασης της προόδου του διαστημικού προγράμματος του ιδρυτή της Amazon, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Blue Origin λίγο έξω από το Σιάτλ, ο Μπέζος αποκάλυψε ότι μέχρι το 2017 η εταιρεία του θα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση του υποτροχιακού σκάφους New Shepard.

Όπως ανακοινώθηκε, ο σχεδιασμός είναι το σκάφος της εταιρείας να μεταφέρει έξι τουρίστες τη φορά σε ύψος που θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας. Οι πτήσεις μέχρι το 2018 δεν θα χρεώνονται, όμως ήδη αρκετοί, σύμφωνα με τον Μπέζος, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να πληρώσουν για να επισκεφθούν το Διάστημα.

Όπως αποκάλυψε, ο βασικός στόχος που θα επιτρέψει στην Blue Origin να είναι επικερδής επιχείρηση είναι η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων προώθησης, τα οποία θα πωλούνται σε άλλες εταιρείες ή κράτη για να πραγματοποιούν εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων ή δορυφόρων. Ηδη η United Launch Alliance (κοινοπραξία της Lockheed Martin και της Boeing), όπως έχει γίνει γνωστό, έχει ζητήσει από την εταιρεία του Μπέζος να κατασκευάσει έναν πύραυλο εκτόξευσης, ούτως ώστε να σταματήσει να εξαρτάται από τους ρωσικούς πυραύλους Soyuz.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Blue Origin, η οποία ιδρύθηκε το 2000, έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του οχήματός της, μία τον περασμένο Νοέμβριο και άλλη μία τον Ιανουάριο. Και οι δύο στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς και τις δύο φορές πύραυλος και σκάφος επέστρεψαν στη Γη άθικτα αφότου χωρίστηκαν το ένα από το άλλο. Το New Shepard είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην είναι μίας χρήσης και έχει τις προδιαγραφές για να πραγματοποιεί κάθετη εκτόξευση και κάθετη προσεδάφιση. Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο ίδιος ο Μπέζος: «Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν είναι βιώσιμο να πετάς τον εξοπλισμό σου μετά τη χρήση».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2000 που η εταιρεία αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση ενημέρωσης για τις εργασίες της. Μέχρι χθες ελάχιστα ήταν γνωστά για το τι ακριβώς συμβαίνει στις εγκαταστάσεις της Blue Origin. Η μυστικοπάθεια του Μπέζος όσον αφορά την εν λόγω εταιρεία συνεχίστηκε, καθώς ο γνωστός επιχειρηματίας αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα εκατομμύρια έχει επενδύσει σε αυτήν, αρκούμενος απλώς να πει ότι ο εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό (περίπου 600 άτομα) έχουν κοστίσει ένα αξιοσέβαστο ποσό μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Μπέζος δεν πολυνοιάζεται για τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα, καθώς όπως ανέφερε «η κοινωνία θα χρειαστεί πολλούς πυραύλους εκτόξευσης στο μέλλον για να μεταφέρει την τεχνολογία, τη βιομηχανία και τους ανθρώπους από αυτόν τον πλανήτη».

Όσον αφορά στο θέμα του ανταγωνισμού πάντως, ο ιδρυτής της Amazon μάλλον δεν είπε όλη την αλήθεια για το εάν τον ενοχλεί ή όχι, αφού ο ίδιος και ο ιδρυτής της SpaceX Ελον Μασκ έχουν αρκετές φορές στο παρελθόν διασταυρώσει τα ξίφη τους διαδικτυακά με αφορμή δηλώσεις του ενός ή του άλλου. Μάλιστα ο Μπέζος έκανε και ένα έμμεσο σχόλιο για την υπερπροβολή του SpaceX κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε στην έδρα της εταιρείας στο Σιάτλ, λέγοντας πως «το Διάστημα είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνει πολυδιαφημισμένο».

Η Blue Origin είναι, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, ένα από τα παιδικά του όνειρα. Οπως αποκάλυψε στις δηλώσεις του ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζεφ Μπέζος, από ηλικία πέντε ετών έκανε όνειρα για ταξίδια στο Διάστημα. Ισως αυτό να εξηγεί το γεγονός πως ο ίδιος εμφανίστηκε να γνωρίζει εξαιρετικά καλά το αντικείμενο, παρότι είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο.

Το πάθος του γι’ αυτήν την εταιρεία υπογράμμισαν μεταξύ άλλων και συνεργάτες του, ενώ όπως ανέφερε στον Guardian ένας από τους τεχνικούς, ο Μπέζος έχει εντρυφήσει τόσο πολύ στο θέμα των διαστημικών ταξιδιών όσο οι μηχανικοί που δουλεύουν γι’ αυτόν.

Πηγή: http://www.ethnos.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...