Ειδήσεις . Security News
Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019 | 11:25

Ημερίδα με θέμα «Drone Technology is Transforming Journalism»

Διοργανώνει το Ευρ. Ινστιτούτο Επικοινωνίας, με συνδιοργανωτές το ΕΚ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερίδα με Θέμα «Drone Technology is Transforming Journalism» διοργανώνει, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, με συνδιοργανωτές το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ημερίδα με Θέμα «Drone Technology is Transforming Journalism» διοργανώνει, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, με συνδιοργανωτές το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Studio Ε της ΕΡΤ, στις 9.30 π.μ.. Απευθύνεται σε δημοσιογράφους, επαγγελματίες επικοινωνίας αλλά και σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρέχει η αξιοποίηση των Drones στην ενημέρωση, αλλά και τους τρόπους που αλλάζει η καθημερινότητά μας από τις σχετικές τεχνολογίες. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του νεοσύστατου Drone Journalism Lab (DJL), ως μέρος των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών του ΕCI. Το DJL παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις στην τεχνολογία των Drones και την πληθώρα των εφαρμογών, προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που ανοίγονται στην σύγχρονη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία.

Η ενσωμάτωση των Drones στην σύγχρονη δημοσιογραφία, δημιουργεί νέα δεδομένα / δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις που απαιτούν εγρήγορση και αντιμετώπιση. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την χρήση τους, τα θέματα δεοντολογίας, τις ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές. Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των πολλαπλών τεχνολογιών που συνδυάζουν, είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού και η απόκτηση γνώσης από τους ενδιαφερόμενους για τις υπάρχουσες, αλλά και τις μελλοντικές λειτουργίες τους.

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «Drone» χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή συστήματα (Unmanned Aerial Vehicles or Systems - UAV / UAS). Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ο όρος Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) για να περιγράψει τα πτητικά μέσα που ελέγχονται από απόσταση, μέσω χειριστή ή λογισμικού. Τα ΣμηΕΑ, όπως και άλλες τεχνολογίες, αποτελούν απότοκο στρατιωτικών εφαρμογών και έρευνας.

Σε αντιστοιχία με άλλα «ιπτάμενα μέσα», τα Drones κατηγοριοποιούνται σε σχέση με την Άντωση (την δυναμική άνωση ενός σώματος που κινείται μέσα σε ένα ρευστό, δύναμη που το διατηρεί στον αέρα). Έτσι διακρίνονται σε αεροσκάφη σταθερών πτερύγων (fixed-wing) και αεροσκάφη ‘περιστροφής’ (single-rotor ή multi-rotor). Ανάλογα με την χρήση τους κατατάσσονται σε προσωπικά/αναψυχής και σε επαγγελματικά/εμπορικά ενώ με βάση τον τρόπο κατασκευής τους διακρίνονται στα «έτοιμα» συστήματα και τις ιδιοκατασκευές.

Η χρήση των Drones για μη-στρατιωτικές εφαρμογές αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία ειδικά σε εφαρμογές όπως στην γεωργία ακριβείας, στην έρευνα και διάσωση, σε εφαρμογές ελέγχου και επιτήρησης, στην αντιμετώπιση καταστροφών, στην προστασία περιουσιακών στοιχείων, αλλά και στην δημοσιογραφική έρευνα και κάλυψη μεγάλων γεγονότων.

Τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, πειραματίζονται με τη χρήση των Drones σε καθημερινές ειδησεογραφικές παραγωγές, στην επαύξηση / τεκμηρίωση ειδήσεων, στην παραγωγή ντοκιμαντέρ αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές δημιουργώντας μία νέα τάση στην δημοσιογραφία που συνήθως αναφέρεται με τον όρο «Drone Journalism», η οποία έρχεται να συμπληρώσει / ενισχύσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία της σύγχρονης δημοσιογραφίας αλλά και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην καταγραφή και ανάλυση των πληροφοριών.

Τα Drones προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως

· Ευελιξία - Έχουν πολύ χαμηλό βάρος και έτσι μπορούν να μεταφέρονται εύκολα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ενώ ταυτόχρονα φτάνουν γρήγορα σε απρόσιτες ή επικίνδυνες περιοχές.

· Υψηλή δυνατότητα ελιγμών - Μπορούν να κινούνται εύκολα, γρήγορα και με ακρίβεια αλλά και να πραγματοποιούν πληθώρα ελιγμών παρέχοντας πολλαπλά σημεία λήψης και οπτικές γωνίες.

· Ασφάλεια - Σε περιπτώσεις που η περιοχή ενδιαφέροντος είναι άγνωστη, με υψηλή επικινδυνότητα ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως σεισμός ή φωτιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχουν μία κατα πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική στον δημοσιογράφο.

· Κόστος - Τα λειτουργικά κόστη είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με την χρήση επανδρωμένων αεροσκαφών. Και ο κίνδυνος ζημιών απείρως μικρότερος.

· Πολλαπλές τεχνολογίες - Μπορούν να αξιοποιήσουν ταυτόχρονα τεχνολογίες όπως λήψη εικόνας, επικοινωνίας, πλοήγησης, επεξεργασίας δεδομένων, τηλεματικής κ.α. παρέχοντας ολοένα και νέες συνδυαστικές δυνατότητες.

Στην Ημερίδα «Drone Technology is Transforming Journalism» θα παρουσιαστεί επισκόπηση εν εξελίξει Έρευνας, προϊόν της ad hoc ομάδας εργασίας που ολοκλήρωσε το Data Journalism Seminar. Η Εργασία, που αφορά την «Επιχειρηματικότητα και Μετανάστευςη», θα παρουσιασθεί στην τελική της μορφή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, ως Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων οντοτήτων, ενεργών στην ανώτατη παιδεία και την έρευνα, ασχολείται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες επικοινωνίας και τις κοινωνικές τους επιπτώσεις.

Η Ημερίδα έχει την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 94

Τεύχος 94

28-08-2019

Security Report, Τεύχος 94

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Σεπτεμβρίου , πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Συνέντευξη με τον Jacek Węglarz, Technology Training Manager και Evangelist της Dahua Technology. Το Security Report μίλησε με τον κ. Jacek Węglarz Technology Training Manager της Dahua Technology για τα νέα σχέδια της εταιρίας, το μέλλον του CCTV, το ελληνικό κοινό, την απόλυτη εμμονή με το τοπικό φαγητό της χώρας μας και φυσικά το τζατζίκι! Διαβάστε στο κεντρικό αφιέρωμα του περιοδικού μας την πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο κ. Węglarz. Tyco...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.