Ειδήσεις . Security News
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019 | 11:06

Κύπρος: Τι ισχύει για τις κάμερες παρακολούθησης σε πολυκατοικίες;

Αλαλούμ επικρατεί με τη τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε κατοικίες, και άλλο τόσο περιπλέκονται τα πράγματα όταν πρόκειται για πολυκατοικίες

Αλαλούμ επικρατεί με τη τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε κατοικίες, και άλλο τόσο περιπλέκονται τα πράγματα όταν πρόκειται για πολυκατοικίες, στις οποίες όπως είναι φυσικό προκαλείται ακόμη περισσότερη σύγχυση για το όλο ζήτημα λόγω των διαφορετικών ενοίκων που διαμένουν στο ίδιο συγκρότημα.

Μάλιστα επιπλέον ερωτηματικά προκαλούνται και για τον τρόπο που η Αστυνομία ενεργεί όταν δέχεται καταγγελίες για τοποθέτηση καμερών σε πολυκατοικίες χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί άδεια της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Για το όλο ζήτημα ο Πρόεδρος των Οικολόγων ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου σε απαντητική του επιστολή ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2019, να αναφέρει πως η διερεύνηση από την Αστυνομία γίνεται όταν διαπιστωθεί η εγκατάσταση καμερών χωρίς τη συναίνεση των ενοίκων ή της διαχειριστικής επιτροπής, νοουμένου ότι οι κάμερες καταγράφουν εντός της περιμέτρου των ιδιωτικών χώρων των ενοίκων, ενώ δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κάμερας προς καταγραφή εικόνας εντός του ορίου του ιδιωτικού χώρου των ενοίκων.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του Υπουργείου, μέχρι στιγμής έχουν διερευνηθεί τέσσερεις καταγγελίες γι΄αυτό το θέμα. Για μία εκ των τεσσάρων περιπτώσεων δεν προέκυψε αδίκημα, ενώ για τις τρείς υπόλοιπες ενημερώθηκε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Τι ισχύει για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η εγκατάσταση ΚΚΒΠ (Κλειστού Κυκλώματος Βιντεοπαρακολούθησης)σε ιδιωτικούς χώρους (όπως οικίες/πολυκατοικίες) για επεξεργασία που πραγματοποιείται από φυσικό πρόσωπο και αφορά σε δραστηριότητες προσωπικές ή οικιακές, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η εμβέλεια καταγραφής όμως του ΚΚΒΠ, δεν πρέπει να είναι εκτός της περιμέτρου του ιδιωτικού χώρου. Σε πολυκατοικίες η χρήση ΚΚΒΠ από ένα ένοικο δεν θα πρέπει να επηρεάζει την ιδιωτική ζωή των άλλων. Αν το ΚΚΒΠ θα εγκατασταθεί από τη διαχειριστική επιτροπή, θα πρέπει να περιορίζεται σε κοινόχρηστους χώρους μετά από απόφαση των ενοίκων που συμμορφώνεται με τις πρόνοιες του Καταστατικού.

Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο της Επιτρόπου αναφέρει:

ΕΠΕΙΔΗ καθημερινά το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γίνεται δέκτης ερωτημάτων που αφορούν στη νομιμότητα της χρήσης καμερών και/ή Κλειστού Κυκλώματος Βιντεοπαρακολούθησης (ΚΚΒΠ) σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα, επιχειρήσεις και κέντρα αναψυχής, σας ενημερώνω τα κάτωθι:

Τα δεδομένα εικόνας και ήχου αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Η καταγραφή εικόνας και ήχου αποτελεί επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία για να είναι νόμιμη πρέπει να συνάδει με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ 2016/679 αλλά και της Εθνικής Νομοθεσίας Ν. 125(Ι)/2018. Η λήψη εικόνας με την χρήση ΚΚΒΠ επιτρέπεται μόνο αν δεν υπάρχει λιγότερο παρεμβατικός τρόπος για την πραγματοποίηση του σκοπού.

Παραδείγματα όπου επιτρέπεται η λήψη εικόνας με την χρήση ΚΚΒΠ:

- Είσοδος/έξοδος κτηρίου

- Έξω από ασανσέρ, εστιάζοντας αποκλειστικά σ’ αυτό

- Πάνω από μηχάνημα κάρτας/ταμείου, εστιάζοντας αποκλειστικά σ’ αυτό

- Χώρος στάθμευσης

Παραδείγματα όπου δεν επιτρέπεται η λήψη εικόνας με την χρήση ΚΚΒΠ:

- Διαδρόμους

- Μέσα σε ασανσέρ

- Σε χώρο αναμονής

- Τουαλέτες

- Εσωτερικός/εξωτερικός χώρος εστίασης καφετέριας, εστιατορίου κλπ

Γενικά: Δεν επιτρέπεται να ελέγχεται η προσωπική συμπεριφορά, οι προσωπικές επαφές και η αποδοτικότητα των ατόμων μέσω τέτοιων συστημάτων.

Τα άτομα θα πρέπει να ενημερώνονται μέσω προειδοποιητικών πινακίδων, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες, επαρκείς σε αριθμό και σε εμφανές μέρος. Η πινακίδα πρέπει να αναγράφει (α) ότι γίνεται βιντεογράφηση, (β) τον υπεύθυνο επεξεργασίας και (γ) το σκοπό της βιντεογράφησης.

Το υποκείμενο των δεδομένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα πρόσβασης σε περίπτωση καταγραφής του από ΚΚΒΠ. Όσον αφορά στο δικαίωμα διαγραφής, τα δεδομένα διατηρούνται για εύλογο χρονικό διάστημα, πάντα σε σχέση με τον σκοπό που εξυπηρετούν.

Στις περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση ΚΚΒΠ ενδέχεται να επιφέρει υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες φυσικών προσώπων απαιτείται η διενέργεια Εκτίμησης Αντικτύπου πριν την επεξεργασία, με σκοπό την εκτίμηση των επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων πράξεων.

Η εγκατάσταση ΚΚΒΠ σε ιδιωτικούς χώρους (όπως οικίες/πολυκατοικίες) για επεξεργασία που πραγματοποιείται από φυσικό πρόσωπο και αφορά σε δραστηριότητες προσωπικές ή οικιακές, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η εμβέλεια καταγραφής όμως του ΚΚΒΠ, δεν πρέπει να είναι εκτός της περιμέτρου του ιδιωτικού χώρου. Σε πολυκατοικίες η χρήση ΚΚΒΠ από ένα ένοικο δεν θα πρέπει να επηρεάζει την ιδιωτική ζωή των άλλων. Αν το ΚΚΒΠ θα εγκατασταθεί από τη διαχειριστική επιτροπή, θα πρέπει να περιορίζεται σε κοινόχρηστους χώρους μετά από απόφαση των ενοίκων που συμμορφώνεται με τις πρόνοιες του Καταστατικού.

 

Πηγή: www.offsite.com.cy

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 104

Τεύχος 104

25-06-2020

Security Report, Τεύχος 104

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. CCTV Testers! Τα CCTV testers αποτελούν μία δημοφιλή επιλογή σήμερα για τον σύγχρονο εγκαταστάτη και είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία, καθώς προσφέρουν ποιοτική και ασφαλή εργασία σε εγκαταστάσεις και συντηρήσεις συστημάτων CCTV. Ενημερωθείτε για το υλικό που διαθέτει η ελληνική αγορά από το χώρο των CCTV Testers. 6 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε το σύστημα συναγερμού μας. Ένα σύστημα συναγερμού που λειτουργεί με μια τεχνολογία που είναι ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.