Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
13 Μαρτίου 2020 11:40

Κορωνοϊός – Κίνα: Σύστημα αναγνώρισης προσώπου και πτέρυγες νοσοκομείων με ρομπότ

0621f060f6a6b3c08b808335528f3da4 XL fe2d780a

Η κινεζική εταιρεία Hanwang Technology, γνωστή και ως Hanvon, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο σύστημα αναγνώρισης προσώπου πίσω από τη μάσκαΗ κινεζική εταιρεία Hanwang Technology, γνωστή και ως Hanvon, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο σύστημα αναγνώρισης προσώπου πίσω από τη μάσκα, την οποία φορούν πλέον τόσοι άνθρωποι λόγω του φόβου του νέου κορονοϊού, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Η ακρίβεια αναγνώρισης του συστήματος φθάνει περίπου το 95% για τους ανθρώπους με μάσκα και το 99,5% χωρίς μάσκα. Αν το σύστημα συνδεθεί με αισθητήρα θερμοκρασίας, μπορεί να μετρά επίσης τη θερμότητα του σώματος και να εκτιμά κατά πόσο κάποιος έχει πυρετό, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει το πρόσωπο του πίσω από τη μάσκα και εντοπίζει το όνομα του σε κάποια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, η οποία ήδη έχει περίπου 200 μεγάλους πελάτες, άρχισε να αναπτύσσει τη νέα τεχνολογία τον Ιανουάριο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, «εκπαιδεύοντας» το νέο σύστημα αναγνώρισης με τη βοήθεια μιας βάσης περίπου έξι εκατομμυρίων προσώπων χωρίς μάσκα και μιας δεύτερης πολύ μικρότερης βάσης δεδομένων με μασκοφόρα πρόσωπα.

Το νέο σύστημα ήδη βγήκε στην αγορά και πουλιέται σε δύο εκδοχές: μία «μονοκαναλική» που συνήθως συνδέεται με μια κάμερα και εγκαθίσταται σε εισόδους κτιρίων αναγνωρίζοντας το πρόσωπο μεμονωμένων ανθρώπων με μάσκα και μία «πολυκαναλική» που χρησιμοποιεί πολλαπλές κάμερες για να αναγνωρίσει τους πάντες σε ένα πλήθος έως 30 ανθρώπων με μάσκα μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο!

Καθόλου παράξενα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ένας μεγάλος πελάτης του νέου συστήματος είναι το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και η αστυνομία της Κίνας, μιας χώρας που διαθέτει μερικά από τα πιο εξελιγμένα -και πιο επίμαχα- συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών στον κόσμο. Το νέο σύστημα – που είναι χρήσιμο, πέρα από επιδημίες, σε περιπτώσεις ανίχνευσης εγκληματιών ή τρομοκρατών με καλυμμένα πρόσωπα- δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με ανθρώπους που φοράνε ταυτόχρονα μάσκα και γυαλιά ηλίου.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν και πώς οι Κινέζοι πολίτες αντιδρούν στο νέο σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Παρά πάντως τις γκρίνιες κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι Κινέζοι -συνήθως πειθαρχικοί στην κυβέρνηση τους- φαίνονται να αποδέχονται ως αναγκαίο και χρήσιμο κακό τα διάφορα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας.

Παράλληλα, στη Γουχάν – στο επίκεντρο της επιδημίας- άνοιξε η πρώτη πτέρυγα νοσοκομείου σχεδόν χωρίς καθόλου ανθρώπινο ιατρικό προσωπικό, αλλά μόνο ρομπότ, σε μια πειραματική προσπάθεια να προστατευθούν οι γιατροί και νοσηλευτές που έχουν πληγεί σημαντικά από τη νόσο.

Περίπου 200 ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν στη νέα ρομποτική πτέρυγα, η οποία έχει εγκατασταθεί σε αθλητικό κέντρο της κινεζικής πόλης, το οποίο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο. Τα ρομπότ, σύμφωνα με το “New Scientist”, χορηγούν φάρμακα, τρόφιμα και ο,τι άλλο χρειάζονται οι ασθενείς, καθώς επίσης καθαρίζουν και απολυμαίνουν τους χώρους. Μερικά έχουν ανθρωποειδή μορφή, ενώ άλλα όχι.

Πηγή:
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...