Ειδήσεις . Security News
Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 | 11:19

Παρατείνεται το καθεστώς κυρώσεων στον κυβερνοχώρο έως το 2021 από το Συμβούλιο της ΕΕ

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, έως τις 18 Μαΐου 2021, το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, έως τις 18 Μαΐου 2021, το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που απειλούν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να συνεχίσει να επιβάλλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και συνιστούν εξωτερική απειλή για την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της.Τα περιοριστικά μέτρα μπορούν αν επιβληθούν και για κυβερνοεπιθέσεις κατά τρίτων κρατών ή διεθνών οργανισμών, εφόσον κρίνονται αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).Βασικός σκοπός παραμένει η αποτροπή και η αντίδραση σε δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που στρέφονται κατά της ΕΕ ή των κρατών μελών της.

Στα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνονται η απαγόρευση ταξιδίου προς την ΕΕ και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και οντοτήτων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε όσους περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.Η απόφαση εκδίδεται λίγες ημέρες μετά τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της σχετικά με κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορωνοϊού, και με την οποία η ΕΕ τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να προλάβει, να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει τις δραστηριότητες αυτές, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασής της στην κρίση COVID-19.


Ιστορικό
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ενίσχυσε την ανθεκτικότητα και την ικανότητά της να προλαμβάνει, να αποθαρρύνει, να αποτρέπει και να αντιδρά σε απειλές και κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο με σκοπό την διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και συμφερόντων.Τον Ιούνιο του 2017, η ΕΕ ενέτεινε την αντίδρασή της, θεσπίζοντας πλαίσιο για κοινή διπλωματική αντίδραση της ΕΕ έναντι κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο («εργαλειοθήκη για τη διπλωματία στον κυβερνοχώρο»).Χάρη στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα μέτρα της ΚΕΠΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων, εφόσον είναι αναγκαίο, για την πρόληψη, την αποτροπή και την αντιμετώπιση κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που απειλούν την ακεραιότητα και την ασφάλειά τους.

Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2019, το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό «Πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», με τον οποίο θεσπίσθηκε ένα σύστημα προγραμμάτων πιστοποίησης σε επίπεδο ΕΕ και ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, προς αντικατάσταση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών.Το νομικό πλαίσιο για τη θέσπιση του καθεστώτος κυρώσεων στον κυβερνοχώρο θεσπίστηκε τον Μάιο του 2019, δημιουργώντας τη βάση επί της οποίας η ΕΕ μπορεί να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην επίτευξη παγκόσμιου, ανοικτού, σταθερού, ειρηνικού και ασφαλούς κυβερνοχώρου και, ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της βασιζόμενης σε κανόνες τάξης στον συγκεκριμένο τομέα.

Πηγή: https://www.lawspot.gr/

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 104

Τεύχος 104

25-06-2020

Security Report, Τεύχος 104

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. CCTV Testers! Τα CCTV testers αποτελούν μία δημοφιλή επιλογή σήμερα για τον σύγχρονο εγκαταστάτη και είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία, καθώς προσφέρουν ποιοτική και ασφαλή εργασία σε εγκαταστάσεις και συντηρήσεις συστημάτων CCTV. Ενημερωθείτε για το υλικό που διαθέτει η ελληνική αγορά από το χώρο των CCTV Testers. 6 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε το σύστημα συναγερμού μας. Ένα σύστημα συναγερμού που λειτουργεί με μια τεχνολογία που είναι ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.