Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 11
DIGITAL TV 187
22 Ιουνίου 2023 22:44

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Βιντεοεπιτήρηση με ΑΙ κάμερες στο Παρίσι και… σφοδρές αντιδράσεις!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 4 a2deed32

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προ των πυλών και τόσο η Εθνοσυνέλευση όσο και η Γερουσία της Γαλλίας, έχουν εγκρίνει νέο νόμο ενόψει της εν λόγω διοργάνωσης. Το άρθρο 7, που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη πτυχή του εν λόγω νόμου, θα επιτρέψει τη χρήση καμερών τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό ύποπτων συμπεριφορών. Ο νέος νόμος έρχεται να προστεθεί τώρα, όπου χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ενώ προς το παρόν διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η γαλλική αριστερά έχουν καταδικάσει το μέτρο.

Ο περιεκτικός νόμος που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας στις 28 Μαρτίου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, θα επιτρέψει στα καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές, θα δημιουργήσει ένα κέντρο υγείας στο Seine-Saint-Denis, βορειοανατολικά του Παρισιού, αλλά και έχει ανάψει και το πράσινο φως για ακόμα ένα μέτρο. Το άρθρο 7 του νόμου είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, καθώς αναφέρει ότι η βιντεοεπιτήρηση με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε δοκιμαστική βάση, για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το μέτρο έχει εγκριθεί τόσο από την Εθνοσυνέλευση όσο και από τη Γερουσία, ωστόσο όπως αναφέρει το Reuters, θα μπορούσε να ακυρωθεί από τα συνταγματικά δικαστήρια. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος θα επιτρέψει τη χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης βίντεο που βασίζεται σε αλγόριθμους για τη διασφάλιση μεγάλης κλίμακας αθλητικών, ψυχαγωγικών ή και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

1 5

Ολυμπιακοί αγώνες: Τα μέτρα και οι τεχνολογίες

Η τεχνολογία, που είναι γνωστή σε εμάς και στον ευρύτερο κλάδο της ασφάλειας, χρησιμοποιεί αλγόριθμους που βασίζονται κυρίως στη μηχανική εκμάθηση, η οποία όμως, θα βελτιώνεται και θα προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις με την πάροδο του χρόνου. Οι υποστηρικτές αυτής της τεχνολογίας, αλλά και εμείς που γνωρίζουμε τα εν λόγω συστήματα από πρώτο χέρι, ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν και να αναλύσουν τις μετακινήσεις του πλήθους, να εντοπίσουν εγκαταλελειμμένες αποσκευές ή δυνητικά επικίνδυνα περιστατικά.

Όλα θα είναι αυτοματοποιημένα με αλγόριθμους που με τη σειρά τους, θα είναι υπεύθυνοι για τη μετέπειτα ανάλυση. Όλα καλά ως εδώ, όμως η Γαλλία, που προβάλλει τον εαυτό της ως πρωταθλητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, έρχεται τώρα να νομιμοποιήσει τη μαζική παρακολούθηση με τη χρήση της AI, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις – και αυτό που αναρωτιούνται οι περισσότεροι είναι «μήπως αυτός είναι ένας προάγγελος της μελλοντικής βιντεοεπιτήρησης σε όλη την Ευρώπη;»

Ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξηγούν πως η εν λόγω τεχνολογία αναμένεται να προκαλέσει φόβο και ανησυχίες και πως μεταξύ άλλων, η νομοθεσία πρέπει να σέβεται τις αυστηρές αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Μιλάμε για τεχνολογία ανάλυσης συμπεριφοράς, η οποία πρέπει να αξιολογήσει τις συμπεριφορές των ατόμων και να τις κατηγοριοποιήσει, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στη συνέχεια. Μπορεί λοιπόν οι Ολυμπιακοί αγώνες να είναι προ των πυλών, ωστόσο, οι ειδικοί προσθέτουν πως μέχρι τώρα οι νομοθέτες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν κάτι τέτοιο.

Η Katia Roux, ειδική σε θέματα τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξηγεί πως: «Στη Γαλλία, έχουν γίνει πειράματα, αλλά όχι μέσα στο νομικό πλαίσιο και ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι νόμοι αυτοί δεν ισχύουν. Με την υιοθέτηση αυτού του νόμου, η Γαλλία θα έστελνε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα σε χώρες που θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω τεχνολογία εναντίον του πληθυσμού τους».

2 4

Τι είναι αυτό που φοβίζει τον κόσμο;

Ένας φόβος είναι ότι ο φαινομενικά αλάνθαστος αλγόριθμος μπορεί στην πραγματικότητα να φέρει μαζί του και κάποιες προκαταλήψεις σχετικά με το κατά πόσο θα λειτουργεί μεροληπτικά. Μην ξεχνάμε πως αυτοί οι αλγόριθμοι πρόκειται να εκπαιδευτούν χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων και πως δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται παράπονα για τον τρόπο που αυτοί λειτουργούν. Στο παρελθόν, επικριτές της τεχνολογίας αυτής δήλωσαν πως οι συσκευές αυτές παρουσιάζουν πολλές αστοχίες και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά άτομα που ανήκουν σε έγχρωμες φυλετικές ομάδες.

Επίσης, οι κάμερες βντεοεπιτήρησης με ΑΙ λειτουργίες λέγεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα για «ρατσιστικούς σκοπούς» και συγκεκριμένα για την παρακολούθηση των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής μειονότητας που υπάρχει στη χώρα. Επιπρόσθετα, το MIT έχει δημοσιεύσει και αυτό με τη σειρά του σχετικές μελέτες που δείχνουν οι αλγόριθμοι έρχονται με διάφορες προκαταλήψεις.

Αναμφίβολα, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει στις κάμερες παρακολούθησης έναν ψηφιακό εγκέφαλο, κάτι που, αν μη τι άλλο, θεωρείται ένα καλό νέο για τη δημόσια ασφάλεια, αφού βοηθάει την αστυνομία και γενικότερα τα όργανα επιβολής του νόμου στον άμεσο εντοπισμό των εγκληματιών. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αυτό δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ιδιωτικής ζωής. Τα συστήματα αυτά διατηρούν, κατά κάποιον τρόπο, ένα αντίγραφο μεγάλου μέρους της ζωής μας, της καθημερινότητας και των ενδιαφερόντων μας.

Η τεχνητή νοημοσύνη, έχοντας πρόσβαση σε αυτόν τον απίστευτο πλούτο δεδομένων, μπορεί να κάνει εντυπωσιακές προβλέψεις και διάφορες εκτιμήσεις (καλοπροαίρετες ή μη), όπως για παράδειγμα από τα προϊόντα που κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει μέχρι τη συναισθηματική σταθερότητα ή κατάστασή του. Στην περίπτωση μαζικής ανάλυσης αυτών των δεδομένων, οι προβλέψεις ανάγονται σε επίπεδο πληθυσμού: Ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με ένα βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου, θα μπορούσε να προβλέψει τις τάσεις και τη δυναμική των διάφορων ομάδων ως προς συγκεκριμένες δραστηριότητες (εμπορικές, πολιτικού χαρακτήρα κ.λπ.), παρέχοντας ιδιαίτερη δύναμη και εξουσία στους «προνομιούχους» διαχειριστές του συστήματος.

Σε λάθος χέρια, η χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, για αυτό οι επαγγελματίες τεχνικοί και γενικότερα οι integrators πρέπει να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους σχετικά με το πώς οι λύσεις αναγνώρισης προσώπου μπορούν να προστατεύουν τα ψηφιακά και βιομετρικά στοιχεία που αποθηκεύονται.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Πείραμα ή φόβος για κάτι περισσότερο;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ξεκάθαρα το γεγονός-στόχος αυτού του τεχνολογικού πειράματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2024, τέσσερις μήνες μετά τον τερματισμό των Παραολυμπιακών Αγώνων. Θα μπορούσε, επομένως, να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα διοργανώσεων, ξεκινώντας από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο κ.ο.κ. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως τα αθλητικά γεγονότα χρησιμοποιούνται συχνά πυκνά ως πεδίο δοκιμών τόσο από τους φορείς ασφάλειας, όσο και από την  αστυνομία. Δεν είναι η πρώτη φορά που μία τεχνολογία σαν και αυτή θα δοκιμαστεί. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ίσως οι διαστάσεις που θα πάρει το ζήτημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου του 2012, για παράδειγμα, οδήγησαν στην ευρεία χρήση της βιντεοπαρακολούθησης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Μέχρι να λάβουν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι πολύ πιθανό να δούμε αλλαγές και τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το αν η νομοθεσία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το προβλεπόμενο έτος, μένει να το μάθουμε. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που το πιστεύουν.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Cyprus, τεύχος 11

    Security Cyprus, τεύχος 11

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
  • Dahua Insider

    Dahua Insider

    Βελτιωμένη γενιά Access Controller με νέες δυνατότητες και λειτουργίες Ο νέος Insider Access Controller της Dahua, ASC3202B, έρχεται να γίνει η «καρδιά» της εγκατάστασήςμας. Ενσωματώνει Web Int...
  • Security TOP 50

    Security TOP 50

    Η κατάταξη των εταιρειών Security, που δημοσιεύει κάθε χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του το περιοδικό asmag.com, είναι πλέον διαθέσιμη! Το asmag.com, που σε συνεργασία με κορυφαία στελέχη του κλάδ...
  • PIAM 2.0

    PIAM 2.0

    Το PIAM (Physical Identity and Access Management), που αναφέρεται στον έλεγχο πρόσβασης και σημαίνει διαχείριση της φυσικής ταυτότητας και της πρόσβασης, είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα που ...
  • Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

    Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

    Οι body worn κάμερες, που κατά βάση χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου, μπορούν μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες,...
  • Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

    Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

    Η ικανότητα συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής πληροφοριών / δεδομένων από πολλαπλές πηγές μπορεί να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για μία επιχείρηση, κάτι που γίνεται καλύτερα αντιληπτό όταν εξετάζουμ...
  • Πρωτόκολλο DALI

    Πρωτόκολλο DALI

    Το πρωτόκολλο επικοινωνίας φωτιστικών ασφαλείας DALI (Digital Addressable Lighting Interface) αναδεικνύει μια νέα εποχή στον χώρο της τεχνολογίας φωτισμού, προσφέροντας εξελιγμένες δυνατότητες ελέ...
  • Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

    Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

    Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
  • Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

    Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

    Πριν από το 2014, ο όρος αναζήτησης «industry 4.0» στο Google ήταν πρακτικά ανύπαρκτος. Αυτό έπαψε να ισχύει από το 2019, όπου το 68% των ερωτηθέντων μιας παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η M...