Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2023 09:24

Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

Συγκρίνουμε τις παραδοσιακές κάμερες με τις ANPR

Γράφει: Χρίστος Κρανάκης
anoigma 6 1da55554

 Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα συνηγορούν πως η διαδικασία αναγνώρισης περνάει σε επόμενο στάδιο. Πλέον, η επιλογή του ιδανικού συστήματος αναγνώρισης οχημάτων  συνιστά μια  εκθετικά πιο σύνθετη διαδικασία από ότι πριν λίγο καιρό.

Το μεγαλύτερο δίλλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες τεχνικοί σε χώρους στάθμευσης εστιάζεται στο εάν θα επιλέξουν μία εξειδικευμένη κάμερα ANPR ή αν θα αρκεστούν σε μία παραδοσιακή κάμερα ασφαλείας, που καταγράφει πλάνα βίντεο τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται σε έναν κεντρικό σταθμό (server-based ANPR). Μέσα από αναλύσεις ειδικών του κλάδου βρίσκουμε τις βασικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο επιλογών, η κατανόηση των οποίων είναι ουσιαστική για τη σωστή λήψη αποφάσεων.

1 6

Με με τον όρο ANPR (Automatic Number Plate Recognition) εννοούμε τις εξειδικευμένες κάμερες και λογισμικά που «διαβάζουν» και αποθηκεύουν τον αριθμό κυκλοφορίας οχημάτων σε μία βάση δεδομένων, δημιουργώντας τα ανάλογα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται, ταξινομούνται και διασταυρώνονται είτε αυτόματα (από το ίδιο το λογισμικό), είτε από τον χειριστή του εν λόγω συστήματος, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Η τεχνολογία ANPR, λειτουργεί μέσω της «οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων». Δηλαδή, μέσω της μετατροπής του απεικονιζόμενου αριθμού πινακίδας ενός οχήματος  σε κωδικοποιημένο κείμενο. Γενικά, οι κάμερες ANPR μπορούν να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα, αφού πολλές από αυτές ενσωματώνουν το δικό τους λογισμικό, είτε να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος βιντεοεπιτήρησης. Στην αγορά σήμερα θα συναντήσουμε κάμερες ANPR που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για την εκτέλεση αυτής της μοναδικής εργασίας (αναγνώριση πινακίδας) και δεν παρέχουν την επεξεργασία επιπρόσθετων δεδομένων. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο απλές κάμερες που μπορούν να δεχτούν add-on λογισμικά τεχνολογίας ANPR, που μέσω αυτής της προσθήκης μπορούν να αναγνωρίσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Παρακάτω περιγράφονται οι ιδιαιτερότητες των εκατέρωθεν επιλογών στις βασικές κατηγορίες.

Κόστος

Γενικά, το συνολικό κόστος των εξειδικευμένων καμερών ANPR είναι σαφώς υψηλότερο από ότι αυτό των παραδοσιακών καμερών. Παρόλα αυτά, το κόστος ιδιοκτησίας τους είναι συχνά χαμηλότερο, καθώς δεν περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες χρεώσεις για την άδεια χρήσης λογισμικού και δεν απαιτείται η ρύθμιση ενός server.

Φυσικά, για τις «κλασικές» κάμερες ή τις κάμερες με add-on λειτουργίες ANPR τα δεδομένα είναι αντιστρόφως ανάλογα. Παρότι το κόστος αγοράς αναμένεται χαμηλότερο, το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας πιθανότατα θα καταλήξει υψηλότερο, αφού για την επεξεργασία του βίντεο θα χρειαστούν αρκετές εργατοώρες.

2 6

Τεχνολογία

Αναφορικά με τις τεχνολογικές τους  διαφορές, οι κάμερες ANPR έχουν ένα αποκλειστικό καθήκον: την καταγραφή των αριθμών κυκλοφορίας. Το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι κάμερες ANPR έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για την εκτέλεση αυτής της μοναδικής εργασίας και δεν παρέχει την επεξεργασία επιπρόσθετων δεδομένων.

Εν αντιθέσει, μια τυπική CCTV κάμερα, προκειμένου να «διαβάσει» αριθμούς κυκλοφορίας, πρέπει πρώτα να καταγράψει εικόνες και βίντεο οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία επεξεργασίας δεδομένων, όπως θα διαβάσουμε παρακάτω.

Ευκρίνεια εικόνας

Όπως προαναφέρθηκε, οι κάμερες ANPR εξειδικεύονται στο να καταγράφουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Συνεπώς, παρέχουν την δυνατότητα αναγνώρισης πινακίδων ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες. Ενδεικτικά, οι κάμερες ANPR προσφέρουν το πλεονέκτημα ευκρινούς καταγραφής κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες έντονης ομίχλης και της κίνησης με υψηλές ταχύτητες.  

Από την άλλη, οι τυπικές κάμερες, υστερούν σε θέματα ευκρίνειας όταν καταγράφουν σε συνθήκες δυσμενών καιρικών συνθηκών, κακής αντανάκλασης και υψηλής ταχύτητας των αυτοκινήτων. Σε γενικές γραμμές, η απόδοση των ANPR καμερών μπορεί να είναι έως και 95% καλύτερη.

3 4

Επεξεργασία δεδομένων

Αναφορικά με τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων και το χρόνο που απαιτείται, στις κάμερες ANPR η επεξεργασία του βίντεο πραγματοποιείται τοπικά και μόνο τα αλφαριθμητικά δεδομένα αποστέλλονται στο κέντρο διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το αποτύπωμα του χρήστη στο δίκτυο, ενώ βελτιώνεται και η ευκρίνεια της εικόνας. Όσον αφορά τις κάμερες με προσθήκη ANPR, ο χρόνος επεξεργασίας αυξάνεται και η ευκρίνεια δυνητικά «μειώνεται», καθώς υποβάλλεται σε επεξεργασία μεγαλύτερος όγκος δεδομένων.

Η τεχνολογία αυτόματης αναγνώριση πινακίδων (ANPR) εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών που έχει βιώσει η εν λόγω τεχνολογία είναι η μετάβαση από τις συσκευές κλειστού τύπου, σε πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού, που επιτρέπουν την εύκολη ενσωμάτωση με κάμερες παρακολούθησης και άλλα προϊόντα ασφάλειας. Η νέα τεχνολογία παρέχει εξαιρετικά προηγμένες δυνατότητες σε συνδυασμό με τη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη τεχνολογία Deep Learning, προσφέροντας μία πιο ολοκληρωμένη και ακριβή ανάλυση δεδομένων.

Εκτός από την ανάγνωση των πινακίδων κυκλοφορίας, οι ANPR κάμερες μπορούν να προσφέρουν και άλλες επιπρόσθετες λειτουργίες όπως, ανίχνευση συμπεριφοράς οδηγού, ανίχνευση ζώνης, κράνους κ.λπ. Έτσι, χάρις αυτές τις λειτουργίες οι πρωτοποριακές αυτές συσκευές έχουν μετατραπεί σε κάμερες πολλαπλών λειτουργιών που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και φυσικά το έργο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Επίσης, η ανίχνευση επικίνδυνης οδήγησης, η οποία μπορεί να δείξει εάν ένα όχημα οδηγεί μεταξύ δύο λωρίδων κυκλοφορίας, είναι ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που προστέθηκε στις ANPR κάμερες.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...