Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC CYP 08
DIGITAL TV 181
1 Μαρτίου 2023 11:01

Οι Κορυφαίες Κυβερνοαπειλές του 2023

re 4749ed6d

Η Κυβερνοασφάλεια & το Ηλεκτρονικό Έγκλημα (Cyber Security & Cyber Crime), αλλάζουν συνεχώς, καθώς, εμφανίζονται καθημερινά όλο κα περισσότερες νέες απειλές.

Η διαδικασία Παροχής Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας & Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περιλαμβάνει  την πρόληψη και τον εντοπισμό απειλών στον κυβερνοχώρο  και την απόκριση σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Τα αποτελέσματα μίας επιτυχημένης παραβίασης, έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημίες σε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Εάν υπάρχει κάποια αδυναμία στη συνολική προστασία μιας εταιρείας, όλες οι ευαίσθητες πληροφορίες της γίνονται ευάλωτες.

Το  μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων  στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.), είναι 9,4 εκατομμύρια δολάρια και οι επιθέσεις Phishing κλέβουν 17.700 δολάρια ανά λεπτό.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώθηκαν 2,8 δισεκατομμύρια επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού παγκοσμίως και 236,1 εκατομμύρια επιθέσεις ransomware . Μέχρι το τέλος του έτους 2022, αναμένεται ότι θα έχουν εξαπολυθεί έξι δισεκατομμύρια επιθέσεις phishing .

Σε μια νέα έρευνα από τη δημοσκόπηση της IEEE με 350 chief technology officers, chief information officers and IT Directors, το 51% των ερωτηθέντων ανέφερε την ευπάθεια στο cloud ως κύρια ανησυχία (από 35% το 2022) και το 43% ανέφερε την ευπάθεια των data center ως κύρια ανησυχία ( από 27% το 2022).

Οι 10 Κυβερνοαπειλές του 2023

 1. Phishing & Smishing

Το Phishing, είναι  ένα από τα πιο αναφερόμενα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο  στις Η.Π.Α., με αποτέλεσμα αμέτρητες οικονομικές απώλειες ετησίως.  Οι μέθοδοι ηλεκτρονικού “ψαρέματος” μπορούν να αποδεσμεύσουν τους ελέγχους ασφαλείας, ενώ ο hacker, περιηγείται στα δεδομένα της εταιρείας χωρίς να εντοπιστεί.

Το Smishing, ακολουθεί τις ίδιες αρχές με το Phishing, αλλά τα μηνύματα “ψαρέματος”, αποστέλλονται μέσω SMS, αντί για e-mail. Ο hacker, αναλαμβάνει μια αξιόπιστη ταυτότητα και στοχεύει κινητές συσκευές για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

 1. Ransomware

Μόλις το κακόβουλο λογισμικό εισέλθει στο σύστημα μίας επιχείρησης, το κλειδώνει και απαγορεύει την πρόσβαση σε αρχεία και δεδομένα, μέχρι να πληρωθούν λύτρα για να ανακτηθούν τα αρχεία και να αποκτήσει η εταιρεία ξανά τον έλεγχο των συστημάτων της.

Καθώς το Ransomware έχει εξελιχθεί, οι προσπάθειες των χάκερ έχουν αλλάξει για να στοχεύουν πιο εκτεταμένες λειτουργίες με πιο εξελιγμένο τρόπο. Αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση για τους χάκερ.

Οι επιτιθέμενοι γνωρίζουν ότι οι μικρότερες εταιρείες δεν έχουν πάντα τους πόρους για να δημιουργήσουν αποτελεσματικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους και είναι πιθανό να πληρώσουν τα λύτρα για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

 1. Malware – Κακόβουλο Λογισμικό

Το κακόβουλο λογισμικό, διατίθεται σε πολλές μορφές. Οι επιτιθέμενοι σχεδιάζουν κακόβουλο λογισμικό για να έχουνσυνεχή πρόσβαση στις συσκευές μιας επιχείρησης.

Στη συνέχεια, μπορούν να ελέγξουν την οποιαδήποτε συσκευή από απόσταση και να το χρησιμοποιήσουν για να κλέψουν δεδομένα, να διερευνήσουν το τοπικό δίκτυο ή να στείλουν ανεπιθύμητα μηνύματα από το μολυσμένο μηχάνημα.

Ένα  εκπληκτικό 91% των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο  ξεκινά με ένα ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing), επομένως το phishing και το κακόβουλο λογισμικό συχνά πάνε χέρι-χέρι.

Το κακόβουλο λογισμικό δεν περιορίζεται σε ένα μόνο μέσο. Εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του δικτύου ενός οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρος ο οργανισμός μπορεί να απειληθεί σε χρόνο μηδέν.

 1. BEC SCAM

Είναι ένα από τα πιο δαπανηρά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Όταν συμβαίνει, οι εισβολείς παραβιάζουν τα επαγγελματικά e-mail για να εξαπατήσουν την εταιρεία. Η διαδικασία ξεκινά με εγκληματίες που εισβάλλουν σε επιχειρηματικά συστήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα πληρωμών τους. Στη συνέχεια εξαπατούν τους υπαλλήλους και τους ενθαρρύνουν να κάνουν πληρωμές στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

 1. Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων

Το 25% των παραβιάσεων δεδομένων  προέρχονται μέσα από υπαλλήλους σε μία εταιρία ή έναν οργανισμό.

 1. IoT

Το 2020, το 61% των εταιρειών χρησιμοποιούσε IoT και αυτό το ποσοστό συνεχίζει να αυξάνεται. Με την επέκταση του IoT, αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια, ιδιαίτερα με την εμφάνιση των τηλεπικοινωνιών 5G , του de facto δικτύου επικοινωνιών για συνδεδεμένες συσκευές. Οι συσκευές IoT περιέχουν γενικά διαπιστευτήρια που μπορούν να μαντέψουν εύκολα ή οι προεπιλεγμένοι κωδικοί τους είναι άμεσα διαθέσιμοι στο διαδίκτυο

 1. Cloud

Oι επιχειρήσεις αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων στο cloud και πολλοί υποθέτουν ότι προστατεύονται αυτόματα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν απροστάτευτο χώρο αποθήκευσης στο cloud, ώστε να έχουν πρόσβαση και να κάνουν χρήση των δεδομένων. Οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποθήκευση ευαίσθητων πληροφοριών σε αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

 1. Κοινωνική Μηχανή

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πρέπει συχνά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους, ώστε να μπορούν να αντλήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή. Δημιουργούν πλασματικά πρόσωπα και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν ψεύτικες σχέσεις με τους στόχους τους. Στη συνέχεια αξιοποιούν αυτές τις σχέσεις για να επιτύχουν τους στόχους τους — phishing και εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού για να υπονομεύσουν τις επιχειρηματικές προσπάθειες ή να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης που έχει σχεδιαστεί με τελικό στόχο την εξαπάτηση μιας επιχείρησης μπορεί να ταξινομηθεί ως κοινωνική μηχανική. Αυτή η διαδικασία περιποίησης μπορεί να εξαπατήσει τα μέλη του προσωπικού να διαπράξουν ανθρώπινα λάθη και να επιτρέψουν στους χάκερ πρόσβαση στα δίκτυα και τα δεδομένα της εταιρείας.

 1. Zero-Day

H συγκεκριμένη μορφή εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή ο hacker, είναι συχνά ο μόνος που γνωρίζει την ευπάθεια.

Μπορεί να επιλέξουν να ενεργήσουν για αυτό το πλεονέκτημα αμέσως, αλλά θα μπορούσαν επίσης να το διατηρήσουν μέχρι μια πιο κερδοφόρα στιγμή.

 1. Εξαγωγή Δεδομένων

Η εξαγωγή δεδομένων αναφέρεται σε οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη αφαίρεση δεδομένων από προσωπικές ή επαγγελματικές συσκευές. Η διαδικασία μπορεί να είναι τυχαία ή σκόπιμη αλλά είναι πάντα ακατάλληλη και μη εξουσιοδοτημένη. Μπορεί να περιλαμβάνει μετακίνηση, κλοπή ή διαρροή δεδομένων και να οδηγήσει σε σοβαρή φήμη και οικονομική ζημιά.

Επομένως, η εκμάθηση σχετικά με τις τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές απειλές στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη. H ίδια η Kυβερνοασφάλεια πρέπει να παραμένει ΠΑΝΤΑ ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες και τους hackers του κυβερνοχώρου από οποιαδήποτε επίθεση.

Πηγή: https://www.csii.gr/oi-koryfaies-kyvernoapeiles-toy-2023/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 143

  Security Report, τεύχος 143

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της οικιακής ασφάλειας, που σήμερα έχει υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένες και «σωτήριες» λύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των τελι...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics

  Video Analytics

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...
 • Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ραγδαίες και αυτός είναι ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που για κάποιους η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι συναρπαστικό, ενώ για άλλους δυνητι...
 • ONVIF

  ONVIF

  Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum), το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο διασύνδεσης φυσικών προϊόντων ασφαλείας IP, παρουσίασε το πρόσθετο διαμόρφωσης TLS, που θα επιτρέψει ταχύτερες και ασφαλ...
 • Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Η Oktabit Α.Ε., διακεκριμένη εταιρεία στον χώρο της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με 30 και πλέον έτη επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική συνε...
 • Uniview F & Q3 Series

  Uniview F & Q3 Series

  H Uniview είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων CCTV, με έδρα την Hangzhou της Κίνας, 4 κέντρα R&D, παραρτήματα ανά την υφήλιο και παρουσία σε 145 χώρες. Μέσα σε 15 μόνο χρόν...
 • IP κάμερες της Tiandy

  IP κάμερες της Tiandy

  Σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση δεν αφορά μόνο στην παρακολούθηση, αφορά στη λήψη και στην επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχημ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • IFSEC International 2023

  IFSEC International 2023

  Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της IFSEC και το περιοδικό Security Report ταξίδεψε στο Λονδίνο για να σας μεταφέρει πλούσιο ρεπορτάζ από τη διεθνή έκθεση! Η δημοσιογραφική ομάδα της L...
 • Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Rakson A.E., καθώς η εταιρεία γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντ...
 • Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Από τις αρχές του 2020, τα smartphones της Apple, της Samsung και της Xiaomi είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία υπερευρείας ζώνης Ultra-Wideband (UWB). Η Apple χρησιμοποιεί το UWB για κοινή χρήση...
 • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Τόσο η Εθνοσυνέλευση όσο και η Γερουσία της Γαλλίας, έχουν εγκρίνει νέο νόμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Το άρθρο 7, που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη ...
 • Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες και οι υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται «υπό πίεση», όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κλάδο της ασφάλειας. Σε ...
 • Ανάλυση IP καμερών

  Ανάλυση IP καμερών

  Σήμερα, η ανάλυση των IP καμερών ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις, την τιμή και τις απαιτήσεις της ίδιας της εγκατάστασης. Από 720p έως 4K και ακόμα παραπάνω, η ανάλυση μίας κάμερας αποτελεί, α...
 • Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο, αποτελούν σήμερα θεμέλιους λίθους κάθε συστήματος βιντεοεπιτήρησης, επιτρέποντας στους χειριστές να διαχειριστούν τον εξοπλισμό ασφαλείας εξ’ αποστάσεως, αλλά και ...