Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Διακινήσεις στην Καμπότζη για παράνομη εργασία στον κυβερνοχώρο
Η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι μπόρεσε να διασώσει εκατοντάδες πολίτες που διακινήθηκαν στην Καμπότζη για να εξαναγκαστούν να εργαστούν για συμμορίες ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μια σύντομη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας (MEA) που κυκλοφόρησε το Σάββατο υποστήριξε ότι το ίδιο και η πρεσβεία της χώρας στην Καμπότζη είχαν εκδώσει αρκετές συμβουλές για να αποφευχθούν τέτοιοι κίνδυνοι.
Ωστόσο, πολλοί Ινδοί υπήκοοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, αφού εξαπατήθηκαν από απατεώνες, ενώ μερικοί έχουν πλέον επαναπατριστεί, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του MEA Shri Randhir Jaiswal.
«Η πρεσβεία μας στην Καμπότζη ανταποκρίνεται άμεσα σε καταγγελίες Ινδών υπηκόων που παρασύρθηκαν με ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα αυτή, αλλά αναγκάστηκαν να αναλάβουν παράνομη εργασία στον κυβερνοχώρο», συνέχισε ο Jaiswal. «Σε στενή συνεργασία με τις αρχές της Καμπότζης, έχει διασώσει και επαναπατρίσει περίπου 250 Ινδούς, εκ των οποίων οι 75 μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες».
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ξένοι πολίτες στη χώρα που αναγκάζονται να εργαστούν σε απάτες ηλεκτρονικού εγκλήματος παρά τη θέλησή τους. Η Ιντερπόλ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για το αυξανόμενο πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση – υποδεικνύοντας «σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια ασφάλεια» – και υποστήριξε ότι το πρόβλημα είχε εξαπλωθεί από την Καμπότζη, το Λάος και τη Μιανμάρ σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμη χώρες της περιοχής.
Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2023, αποκάλυψε ότι η επιχείρηση Storm Makers II οδήγησε στη σύλληψη 281 ατόμων ως ύποπτων για εμπορία ανθρώπων, πλαστογραφία διαβατηρίων, διαφθορά, απάτη στις τηλεπικοινωνίες, σεξουαλική εκμετάλλευση και άλλα αδικήματα. Η επιχείρηση της Ιντερπόλ αποκάλυψε και ιστορίες μαλαισιανών θυμάτων που παρασύρθηκαν στο Περού με την υπόσχεση μιας καλοπληρωμένης εργασίας, αλλά στη συνέχεια εξαναγκάστηκαν να διαπράξουν απάτη στις τηλεπικοινωνίες.