Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC CYP 09
DIGITAL TV 183
3 Οκτωβρίου 2023 10:13

Ψηφιακές παγίδες κρύβει το IoT

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F10%252Fanoigma IoT

Με τις συσκευές IoT, όπως τα routers και τα εξαρτήματα έξυπνου σπιτιού, να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 29 δισεκατομμύρια έως το 2030, οι ψηφιακοί κίνδυνοι, που σχετίζονται με το ΙοΤ, είναι λογικό να αυξάνονται. “Ο κόσμος του IoT είναι γεμάτος με κινδύνους στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων DDoS, ransomware, και ζητήματα ασφάλειας τόσο σε έξυπνες οικιακές, όσο και σε βιομηχανικές συσκευές”, σημειώνει σε έκθεσή της για την αξιολόγηση των κινδύνων του ΙοΤ η Kaspersky.

Η εταιρεία ανέλυσε τις εξελισσόμενες απειλές, που στοχεύουν στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του Internet of Things (IoT), αποκρυπτογραφώντας τις μεθόδους επίθεσης, τις δραστηριότητες στο dark web και τους διαδεδομένους τύπους κακόβουλου λογισμικού.

Η έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε μια ακμάζουσα παραοικονομία στο dark web, που επικεντρώνεται σε υπηρεσίες που σχετίζονται με το IoT. Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις τύπου DDoS, που ενορχηστρώνονται μέσω IoT botnets, έχουν μεγάλη ζήτηση μεταξύ των χάκερ.

Το 1ο εξάμηνο του 2023, οι αναλυτές της εταιρείας εντόπισαν πάνω από 700 διαφημίσεις για υπηρεσίες επιθέσεων DDoS σε διάφορα φόρουμ στο dark web. Το κόστος αυτών των υπηρεσιών ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες, όπως η προστασία DDoS, το CAPTCHA και η επαλήθευση JavaScript από την πλευρά του θύματος, που κυμαίνεται από $20 την ημέρα έως $10.000 τον μήνα. Κατά μέσο όρο, οι διαφημίσεις προσέφεραν αυτές τις υπηρεσίες στα $63,5 την ημέρα ή 1.350$ τον μήνα.

Επιπλέον, η αγορά του dark web προσφέρει εκμεταλλεύσεις για zero-day ευπάθειες σε συσκευές IoT, καθώς και κακόβουλο λογισμικό IoT, το οποίο συμπεριλαμβάνει υποδομή και βοηθητικά προγράμματα υποστήριξης.

Κακόβουλο λογισμικό

Στον τομέα του κακόβουλου λογισμικού IoT, υπάρχει μια ποικιλία οικογενειών, με πολλές να προέρχονται από το Mirai του 2016. Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο οδήγησε στην ανάπτυξη λειτουργιών, που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν το ανταγωνιστικό κακόβουλο λογισμικό.

Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν την εφαρμογή κανόνων firewall, την απενεργοποίηση της απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών και τον τερματισμό διαδικασιών που συνδέονται με ανταγωνιστικό κακόβουλο λογισμικό.

Η κύρια μέθοδος για τη μόλυνση συσκευών IoT εξακολουθεί να είναι μέσω brute-forcing αδύναμων κωδικών πρόσβασης, ακολουθούμενη από την εκμετάλλευση τρωτών σημείων στις υπηρεσίες δικτύου. Οι επιθέσεις brute-force σε συσκευές απευθύνονται συνήθως στο Telnet, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μη κρυπτογραφημένο πρωτόκολλο.

Οι χάκερ χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σπάζοντας κωδικούς πρόσβασης, επιτρέποντας τους να εκτελούν αυθαίρετες εντολές και κακόβουλο λογισμικό. Αν και το SSH, ένα πιο ασφαλές πρωτόκολλο, είναι επίσης ευαίσθητο, παρουσιάζει μεγαλύτερη πρόκληση πόρων για τους επιτιθέμενους.

Το 1ο εξάμηνο του 2023, τα honeypots της Kaspersky κατέγραψαν ότι το 97,91% των προσπαθειών brute-force σε κωδικό πρόσβασης επικεντρώθηκε στο Telnet, με μόλις το 2,09% να απευθύνεται στο SSH. Αυτές οι επιθέσεις συνδέονταν, κυρίως, με την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Κίνα, το Πακιστάν και η Ρωσία ήταν οι πιο ενεργοί επιτιθέμενοι.

Τρωτά σημεία

Επιπλέον, οι συσκευές IoT αντιμετωπίζουν τρωτά σημεία λόγω εκμεταλλεύσεων στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Αυτές οι επιθέσεις συχνά περιλαμβάνουν την εκτέλεση κακόβουλων εντολών εκμεταλλευόμενες ευπάθειες στις διεπαφές ιστού IoT, με αποτέλεσμα σημαντικές συνέπειες, όπως η εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού σαν το Mirai.

“Η Kaspersky προτρέπει τους προμηθευτές να δώσουν προτεραιότητα στην ψηφιακή ασφάλεια τόσο των καταναλωτικών, όσο και των βιομηχανικών συσκευών IoT. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταστήσουν υποχρεωτική την αλλαγή των προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης σε συσκευές IoT και να εκδίδουν συνεχώς ενημερώσεις κώδικα για τη διόρθωση τρωτών σημείων”, αναφέρει η εταιρεία.

Τύποι κακόβουλου λογισμικού IoT

Οι συσκευές IoT είναι ευαίσθητες σε διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού, καθένας από τους οποίους εξυπηρετεί ξεχωριστούς σκοπούς:

 1. DDoS Botnets: Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα αναλαμβάνουν τον έλεγχο συσκευών IoT για να ξεκινήσουν επιθέσεις τύπου DDoS σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.
 2. Ransomware: Στοχεύοντας συσκευές IoT, ιδιαίτερα εκείνες που περιέχουν δεδομένα χρήστη όπως κουτιά NAS, το ransomware κρυπτογραφεί αρχεία και απαιτεί λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους.
 3. Miners: Παρά την περιορισμένη επεξεργαστική τους ισχύ, ορισμένοι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές IoT για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
 4. DNS Changers: Ορισμένα κακόβουλα προγράμματα αλλάζουν τις ρυθμίσεις DNS σε Wi-Fi routers, ανακατευθύνοντας τους χρήστες σε κακόβουλες ιστοσελίδες.
 5. Proxy Bots: Οι μολυσμένες συσκευές IoT χρησιμοποιούνται ως proxy servers για την αναδρομολόγηση κακόβουλης κυκλοφορίας, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό και τον μετριασμό τέτοιων επιθέσεων.

Περί προστασίας

Για την προστασία των βιομηχανικών συσκευών και των συσκευών IoT των πελατών, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

– Πραγματοποιείτε τακτικούς ελέγχους ασφαλείας των συστημάτων ΟΤ για τον εντοπισμό και την εξάλειψη πιθανών τρωτών σημείων.

– Χρησιμοποιήστε λύσεις παρακολούθησης, ανάλυσης και ανίχνευσης της κυκλοφορίας δικτύου ICS για καλύτερη προστασία από επιθέσεις που ενδέχεται να απειλήσουν την τεχνολογική διαδικασία και τα κύρια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

– Βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε τα βιομηχανικά τερματικά σημεία, καθώς και τα εταιρικά τερματικά σημεία.

– Πριν χρησιμοποιήσετε συσκευές IoT, αξιολογήστε την κατάσταση ασφάλειάς τους. Θα πρέπει να προτιμώνται οι συσκευές που διαθέτουν πιστοποιητικά κυβερνοασφάλειας και τα προϊόντα των κατασκευαστών που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια των πληροφοριών.

– Για τις έξυπνες οικιακές συσκευές σας, μην ξεχάσετε να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε έναν δύσκολο και περίπλοκο κωδικό και ενημερώστε τον τακτικά. Ένας αξιόπιστος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης.

– Μην κοινοποιείτε σειριακούς αριθμούς, διευθύνσεις IP και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις έξυπνες συσκευές σας στα κοινωνικά δίκτυα.

– Λάβετε υπόψη και ελέγχετε πάντα τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις ευπάθειες του IoT που ανακαλύφθηκαν.

– Μια καλή επιλογή είναι να διαβάσετε κριτικές και έρευνες σχετικά με την ασφάλεια των συσκευών πριν προβείτε σε αγορά. Δείτε πώς αντιδρά ο κατασκευαστής σε θέματα ευπάθειας που εντοπίστηκαν. Εάν επιλύει γρήγορα ζητήματα που αναφέρθηκαν από ερευνητές, αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Πηγή: https://www.sepe.gr/tehnologia-pliroforiki/kuvernoasfaleia/22338867/psifiakes-pagides-kruvei-to-internet-of-things/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • IFSEC International 2023

  IFSEC International 2023

  Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της IFSEC και το περιοδικό Security Report ταξίδεψε στο Λονδίνο για να σας μεταφέρει πλούσιο ρεπορτάζ από τη διεθνή έκθεση! Η δημοσιογραφική ομάδα της L...
 • Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Rakson A.E., καθώς η εταιρεία γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντ...
 • Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Από τις αρχές του 2020, τα smartphones της Apple, της Samsung και της Xiaomi είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία υπερευρείας ζώνης Ultra-Wideband (UWB). Η Apple χρησιμοποιεί το UWB για κοινή χρήση...
 • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Τόσο η Εθνοσυνέλευση όσο και η Γερουσία της Γαλλίας, έχουν εγκρίνει νέο νόμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Το άρθρο 7, που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη ...
 • Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες και οι υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται «υπό πίεση», όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κλάδο της ασφάλειας. Σε ...
 • Ανάλυση IP καμερών

  Ανάλυση IP καμερών

  Σήμερα, η ανάλυση των IP καμερών ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις, την τιμή και τις απαιτήσεις της ίδιας της εγκατάστασης. Από 720p έως 4K και ακόμα παραπάνω, η ανάλυση μίας κάμερας αποτελεί, α...
 • Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο, αποτελούν σήμερα θεμέλιους λίθους κάθε συστήματος βιντεοεπιτήρησης, επιτρέποντας στους χειριστές να διαχειριστούν τον εξοπλισμό ασφαλείας εξ’ αποστάσεως, αλλά και ...