Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Δεκεμβρίου 2018 20:55

Ksenia Security Lares 4.0

Τεχνικό Σεμινάριο για την δικτυακή πλατφόρμα συναγερμού και οικιακού αυτοματισμού από την ΗΛΚΑ Α.Ε.

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
b6e1f5529a9878361cf577cedd3fe2c9 XL 5e572dcf

Η ΗΛΚΑ ΑΕ. στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης των συνεργατών της σε τεχνικά θέματα, αλλά και της ενημέρωσης τους για τα νέα προϊόντα και για τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας, πραγματοποίησε τεχνικό Σεμινάριο για την δικτυακή πλατφόρμα συναγερμού και οικιακού αυτοματισμού lares 4.0 της…

Η ΗΛΚΑ ΑΕ. στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης των συνεργατών της σε τεχνικά θέματα, αλλά και της ενημέρωσης τους για τα νέα προϊόντα και για τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας, πραγματοποίησε τεχνικό Σεμινάριο για την δικτυακή πλατφόρμα συναγερμού και οικιακού αυτοματισμού lares 4.0 της Ksenia security.

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, το Security Report βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΗΛΚΑ ΑΕ. όπου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία τεχνικό σεμινάριο για τη νέα δικτυακή πλατφόρμα συναγερμού και οικιακού αυτοματισμού lares 4.0 της Ksenia Security.

Προσκεκλημένοι από την ΗΛΚΑ, ειδικά για τις ανάγκες του σεμιναρίου, ήταν οι κύριοι Flavio Zarlenga, Sales and Marketing director της Ksenia και Claudio Laneve, Technical Trainer and Assistant Manager της Ksenia. Η προσέλευση των στενών συνεργατών της ΗΛΚΑ που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ήταν μεγάλη και το τεχνικό επίπεδο πολύ υψηλό. Ο κος Claudio Laneve, με άριστη τεχνική κατάρτιση, ανάλαβε το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης του συστήματος lares 4.0 της Ksenia και διείσδυσε στην ουσία των δυνατοτήτων του και στις εφαρμογές που αφορούν στην ελληνική αγορά. Ο κ. Κώστας Τουφεξής, Διευθυντής της ΗΛΚΑ ΑΕ., μαζί με κορυφαία στελέχη της εταιρίας, έδωσαν επίσης το παρόν στην ημερίδα, συζητώντας και αναλύοντας τις δυνατότητες του lares 4.0 με τους επισκέπτες.

Λίγα λόγια για την Ksenia

H Ksenia είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη Ιταλική εταιρία, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή προϊόντων ασφαλείας ΙοΤ (Internet of Things) και κτιριακού – οικιακού αυτοματισμού. Τα προϊόντα και οι λύσεις της ξεχωρίζουν για τον υψηλό σχεδιασμό, την ευελιξία και τις καινοτομίες τους, καλύπτοντας με τον πλέον σύγχρονο και ολοκληρωμένο τρόπο, τις ανάγκες των εγκαταστατών και των τελικών χρηστών. Το απαράμιλλο Ιταλικό design τους συνδυάζεται τέλεια με την αρχιτεκτονική σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είτε πρόκειται για ιδιωτική κατοικία είτε για δημόσιο χώρο. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των προϊόντων της Ksenia για την Ελλάδα είναι η ΗΛΚΑ ΑΕ.

lares 4.0

Η ονομασία lares 4.0 παραπέμπει στον όρο «industry 4.0», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τρέχουσα τάση για την αυτοματοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων στη βιομηχανία, όπως τόνισαν οι εισηγητές. H νέα πλατφόρμα lares 4.0, είναι πιστοποιημένη, όπως και η προηγούμενη lares IP, κατά Security grade 3 και ξεχωρίζει για την πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη στις κεντρικές της μονάδες καθώς και για το λογισμικό της, που επιτρέπουν τη σύνδεση μεγαλύτερου αριθμού περιφερειακών, τη διενέργεια περισσότερων και πιο σύνθετων εργασιών και την περαιτέρω απλούστευση του προγραμματισμού και του χειρισμού της. Ανάλογα με το μοντέλο, μπορούν να συνδεθούν ως 250 επεκτάσεις και ως 64 user interfaces. Επίσης, υποστηρίζονται, ανάλογα πάλι με το μοντέλο, ως 1024 χρήστες, 10.000 συμβάντα, 128 timers, κ.λ.π. Ας δούμε ορισμένα από τα μοντέλα κεντρικών μονάδων που διαθέτει η εταιρία.

lares 4.0-16: Υποστηρίζει ως 16 εισόδους, 16 εξόδους, 6 partitions, 8 σενάρια, 4 IP κάμερες, 6 user interfaces.

lares 4.0-40: Υποστηρίζει ως 40 εισόδους, 40 εξόδους, 12 partitions, 32 σενάρια, 8 domus (δείτε πιο κάτω), 12 IP κάμερες, 24 user interfaces.

lares 4.0-40 wls: Ίδιο με το προηγούμενο αλλά με επιπλέον (όπως όλα τα μοντέλα wls), ενσωματωμένο ασύρματο αμφίδρομο δέκτη 868 MHz, διπλό bus, μέτρηση κατανάλωσης στις εξόδους τροφοδοσίας περιφερειακών, κ.λ.π.

lares 4.0-140 wls: Υποστηρίζει ως 140 εισόδους, 140 εξόδους, 20 partitions, 128 σενάρια, 32 domus, 20 IP κάμερες, 40 user interfaces.

lares 4.0 – 644 wls: Υποστηρίζει ως 644 εισόδους, 644 εξόδους, 30 partitions, 512 σενάρια, 64 domus, 30 IP κάμερες, 64 user interfaces. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προετοιμασίας custom εκδόσεων, που να ταιριάζουν στις απαιτήσεις κάποιου έργου, όπως π.χ. ακόμη περισσότερες ζώνες, partitions, κ.λ.π.

Όλες οι μονάδες διαθέτουν Ethernet on board και υποδοχές για 3G module και PSTN module. Τα μοντέλα με την κατάληξη wls έχουν ενσωματωμένο ασύρματο αμφίδρομο δέκτη 868 MHz – συμβατό με τα ασύρματα περιφερειακά της KSENIA, διπλό bus, μέτρηση κατανάλωσης στις εξόδους τροφοδοσίας περιφερειακών, κ.λ.π.

Διατίθενται επίσης διαφόρων μεγεθών μεταλλικά κουτιά με επιτηρούμενα τροφοδοτικά για την εγκατάσταση της κεντρικής μονάδας, των περιφερειακών και επαναφορτιζόμενων μπαταριών ως 18Ah.

Το λογισμικό είναι ανεπτυγμένο σε Java με μια αρθρωτή δομή που επιτρέπει στους χρήστες την πλήρη προσαρμογή του. H ποιότητα του hardware είναι υποδειγματική, γι’ αυτό και η Ksenia προσφέρει 5 χρόνια εγγύηση στους πίνακες lares 4.0.

Επικοινωνίες

Οι δυνατότητες επικοινωνίας είναι υπερπλήρεις: σύνδεση με Ksenia cloud, push notifications σε mobile συσκευές, οπτική επιβεβαίωση συναγερμών με αντιστοίχιση εισόδων σε IP ONVIF κάμερες, φωνητικές κλήσεις και μηνύματα (GSM/PSTN), audio verification, email, SMS, σύνδεση με πολλαπλά Κέντρα Λήψης Συναγερμών και πραγματική DualPath παρακολούθηση των διαδρομών επικοινωνίας (polling μέσω Ethernet και background polling μέσω 3G), κ.λ.π.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα φωνητικά μηνύματα παράγονται αυτόματα, μέσω μετατροπέα κειμένου σε ομιλία (text to speech), σε απόλυτα φυσικό τόνο και με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ανδρικές ή γυναικείες φωνές επαγγελματιών εκφωνητών και για διαφορετικές γλώσσες. Έτσι ο εγκαταστάτης δεν χρειάζεται να ηχογραφεί μηνύματα, αυτά παράγονται αυτόματα από τις ονομασίες που έχουν δοθεί στις εισόδους / εξόδους και τις διάφορες οντότητες του συστήματος.

Περιφερειακές συσκευές

Διατίθεται πλήρης σειρά ενσύρματων (bus) περιφερειακών συσκευών, όπως: auxi (επέκταση 5 εισόδων / εξόδων), auxi-H (επέκταση σχεδιασμένη για τη διαχείριση παραθύρων και θυρών, με 2 εξόδους ρελέ για την οδήγηση των μοτέρ στα ηλεκτρικά ρολά, 2 εισόδους για τη σύνδεση των υπαρχόντων μπουτόν που ελέγχουν τα ρολά και 3 εισόδους συναγερμού για τη σύνδεση αισθητηρίων), auxi10in (επέκταση 10 εισόδων), auxi-L (επέκταση 5 εξόδων ρελέ 250V-8A για έλεγχο φωτισμού και μεγάλων φορτίων), auxi relay (επέκταση 5 εξόδων ρελέ χαμηλής τάσης για τηλεχειρισμούς), divide (bus isolator / repeater), opis (πλακέτα που λειτουργεί σαν bus isolator / repeater και επιπλέον επιτηρεί τη λειτουργία χωριστών τροφοδοτικών), κ.λ.π.

Μια νέα πρωτοποριακή μικροσκοπική συσκευή πολλαπλών λειτουργιών για σύνδεση στο bus είναι το domus, που τοποθετείται όπως το volo in σε κυτίο πρίζας και περιλαμβάνει αισθητήρες κίνησης, θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτός (lux meter), που τροφοδοτούν τον πίνακα με πληροφορίες, οι οποίες αξιοποιούνται για τη διενέργεια αυτοματισμών, όπως ηλεκτρονικοί θερμοστάτες με πολλαπλά προγράμματα για έλεγχο θέρμανσης / air conditioning, αυτόματο άναμμα φώτων τη νύχτα ή όταν κινείται κάποιος, κ.λ.π.

Δεν λείπει βέβαια η δυνατότητα σύνδεσης αισθητηρίων με αναλογική έξοδο, ούτε και η διασύνδεση με συστήματα KNX, μέσω του porta gateway, για ακόμη περισσότερες εφαρμογές αυτοματισμών.

Στις εξόδους του πίνακα μπορούν να συνδεθούν οποιεσδήποτε συμβατικές σειρήνες αλλά η KSENIA έχει και τις δικές της σειρήνες που συνδέονται στο bus, επιτρέποντας τον κατ’ ευθείαν έλεγχο και παραμετροποίησή τους από τον πίνακα. H εξωτερική αυτοτροφοδοτούμενη σειρήνα imago περιλαμβάνει αισθητήριο θερμοκρασίας, το ίδιο και η εσωτερική σειρήνα radius, που με τη χρήση μιας προαιρετικής μπαταρίας λειτουργεί και σαν φωτιστικό ασφαλείας LED σε διακοπές ρεύματος.

Σε κάθε πίνακα μπορούν να συνδεθούν ως 2 εξωτερικοί αμφίδρομοι δέκτες duo bus στα 868 MHz (1 στις εκδόσεις wls, επειδή ο 1 δέκτης είναι ήδη on board) και 2 repeaters duo bus. Διατίθεται πλήρης σειρά ασύρματων περιφερειακών, όπως: αμφίδρομα ασύρματα τηλεχειριστήρια opera, με μοναδική αισθητική και σε ποικιλία χρωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν από οπτικές ενδείξεις μέχρι και …δόνηση, για την επιλογή και επιβεβαίωση εκτέλεσης σεναρίων από τον πίνακα, ασύρματες μαγνητικές επαφές poli (περιλαμβάνουν και 2 εισόδους για σύνδεση με αισθητήρια) και nanus poli (η μικρότερη ασύρματη μαγνητική επαφή στην αγορά), ποικιλία ασύρματων ανιχνευτών κίνησης unum (εσωτερικού χώρου) και velum (εξωτερικού χώρου), ασύρματοι πυρανιχνευτές nebula, ασύρματα πληκτρολόγια ergo wls, ασύρματες σειρήνες wireless imago καθώς και το wireless auxi, που είναι μια ασύρματη επέκταση 2 εισόδων και 2 εξόδων ρελέ 220V-5A, που λειτουργεί τόσο με τον πίνακα, όσο και αυτόνομα με τα ασύρματα τηλεχειριστήρια opera και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως (μια εφαρμογή είναι π.χ. σε ηλεκτρικά ρολά στα οποία δεν μπορούμε να φθάσουμε καλώδιο για το bus).

User interfaces

Οι τελικοί χρήστες αλληλοεπιδρούν με το σύστημα, μέσω πολλαπλών user interfaces, μεταξύ των οποίων, πολύ πρακτική και εύχρηστη είναι η ειδική εφαρμογή (app) Ksenia lares 4.0, για κινητά και ταμπλέτες Android/IoS, με σύνδεση μέσω Ksenia cloud ή τοπική καθώς και το web interface του πίνακα, με ίδια εμφάνιση με το Ksenia app για διευκόλυνση των χρηστών. Η χρήση του app είναι πολύ εύκολη και διαισθητική. Στην κεντρική σελίδα φαίνονται οι βασικές πληροφορίες για την κατάσταση του πίνακα και υπάρχουν συντομεύσεις για τις πιο κοινές ενέργειες / εντολές που εκτελεί ο χρήστης. Με ένα sweep στην οθόνη εμφανίζονται και οι υπόλοιπες σελίδες, με αναλυτικότερες πληροφορίες για την κατάσταση του πίνακα, τα συμβάντα με τη δυνατότητα εμφάνισης εικόνων από τις κάμερες (alarm verification), οι λειτουργίες αυτοματισμού (φωτισμός, ρολά, παράθυρα, πόρτες, τέντες, έξοδοι, θερμοστάτες, σενάρια).

Ακόμη διατίθενται τα πληκτρολόγια PoE (και 12VDC) multitouch ergo-T (7”) και ergo-T plus (10’’) ανάλυσης 1900×1200, που συνδέονται, μέσω Ethernet, με τον πίνακα και τροφοδοτούνται από αυτόν, προσφέροντας την ίδια εμφάνιση και λειτουργίες με το app, πληκτρολόγια οθόνης LCD υψηλής αισθητικής Ergo M (με μηχανικά πλήκτρα) καθώς και τα Ergo S (μεγάλη οθόνη) και Ergo (2 ζώνες on board, αφαιρούμενη πρόσοψη 4 διαφορετικών χρωμάτων) και τα δύο με πλήκτρα soft touch / ενσωματωμένο reader rfid / αισθητήριο θερμοκρασίας / audio verification. Επίσης, διατίθενται οι ανεξάρτητοι rfid readers πολλαπλών λειτουργιών volo (εξωτερικής χρήσης) και volo in (εσωτερικής χρήσης) καθώς και τα ασύρματα τηλεχειριστήρια opera, που αναφέραμε προηγουμένως.

Ένα σύστημα για τον εγκαταστάτη

Με την πλατφόρμα lares 4.0 ο εγκαταστάτης μπορεί να δώσει added value υπηρεσίες στους πελάτες του και να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, κάτι το οποίο είναι το ζητούμενο αυτή την περίοδο. Οι τελικοί πελάτες θα λατρέψουν το σύστημα για την πολυμορφία του, τις δυνατότητες του, τον εύκολο χειρισμό και την πληροφόρηση που αυτό παρέχει. Ταυτόχρονα θα εξοικονομήσουν πολλά χρήματα, από το να χρησιμοποιούσαν ανεξάρτητα συστήματα και εφαρμογές για το συναγερμό και τους αυτοματισμούς, που θα ήθελαν να έχουν στην κατοικία ή στην επιχείρησή τους.

O εγκαταστάτης έχει τη δική του εφαρμογή Ksenia pro, για κινητά και ταμπλέτες Android/IoS, με σύνδεση μέσω Ksenia cloud ή τοπική καθώς και το web interface του πίνακα, για σύνδεση με PC, με ίδια εμφάνιση με την εφαρμογή. Μέσω αυτών μπορεί να διαχειρίζεται και να προγραμματίζει απομακρυσμένα (ή και τοπικά), από το κινητό ή τον υπολογιστή του, όλα τα συστήματα των πελατών του, και προαιρετικά να ορίζει αυτόματες ενημερώσεις και push notifications που θα λαμβάνει για την κατάστασή τους. Επίσης, έχει στη διάθεση του όλα τα τεχνικά εγχειρίδια του συστήματος και ενημερώσεις για τυχόν διαθέσιμες αναβαθμίσεις. Ο προγραμματισμός των περιφερειακών στο σύστημα γίνεται αυτόματα ή / και με το σκανάρισμα του QR code από την εφαρμογή. Το ίδιο και η σύνδεση με το cloud της Ksenia, χωρίς να απαιτείται port forward ή άλλες περίπλοκες διαδικασίες στο δίκτυο, που αποθαρρύνουν κάποιους εγκαταστάτες από την IP τεχνολογία.

Πολύ ενημερωτικό και ουσιαστικό, το σεμινάριο της ΗΛΚΑ, πρόσφερε μια γεμάτη εμπειρία στους παρευρισκόμενους και το αποτέλεσμα φάνηκε από το αμείωτο ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις του κοινού προς τους εκπροσώπους της Ksenia. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου προσφέρθηκε πρωινό και ελαφρύ γεύμα και οι επισκέπτες μετά τη λήξη της ημερίδας έλαβαν τις σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.

{gallery}6599{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...