Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
5 Δεκεμβρίου 2019 12:15

10 απλοί τρόποι προστασίας του διαδικτυακού σας απορρήτου

095c5c10f7b7b73bf4d53186767e56dd XL 1847cfde

Το να είστε ασφαλείς εκτός σύνδεσης είναι το εύκολο, όταν όμως μιλάμε για διαδικτυακή ασφάλεια εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν

Το να είστε ασφαλείς εκτός σύνδεσης είναι το εύκολο, όταν όμως μιλάμε για διαδικτυακή ασφάλεια εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Φόρμες εγγραφής χρειάζονται το όνομα και το κινητό σας τηλέφωνο, το e-mail σας χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες ιστοσελίδες, το ιστορικό αναζήτησης αποθηκεύεται στον υπολογιστή σας και έτσι είναι σχεδόν αδύνατον να μείνετε «αόρατοι».

Οπότε πώς μπορούμε να προστατευτούμε online και παράλληλα να απολαμβάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε; Είναι δυνατόν να προστατεύουμε το απόρρητο μας, όταν τόσες ιστοσελίδες και εταιρείες γνωρίζουν τα προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο;

Σας παραθέτουμε μερικά «κόλπα» ώστε να κρατήσετε τις προσωπικές πληροφορίες προσωπικές και τις ιδιωτικές λεπτομέρειες για εσάς μόνο.

1) Μην δίνετε πολλές πληροφορίες στις φόρμες εγγραφής

Εάν μπορείτε αποφύγετε να απαντήσετε όλες τις ερωτήσεις. Μη υποχρεωτικές απαντήσεις, όπως την ιδιότητα, τη διεύθυνση σπιτιού κλπ, μην τις συμπληρώνετε.

Για τα πεδία που χρειάζεται να συμπληρώσετε πληροφορίες, σκεφτείτε δύο φορές πριν πληκτρολογήσετε! Είναι ένας καλός διαδικτυακός τρόπος, διότι περιορίζει τις προσωπικές πληροφορίες που δίνετε στις ιστοσελίδες και σε περίπτωση που είτε η ιστοσελίδα χακαριστεί είτε τα δεδομένα πουληθούν σε άλλη εταιρεία, δεν θα έχουν όλες αυτές τις επιπλέον πληροφορίες.

2) Εκκαθάριση του ιστορικού περιήγησης

Οι περισσότεροι φυλλομετρητές «κρατούν» κάθε ιστοσελίδα, την οποία πληκτρολογείτε στην αναζήτηση. Το ιστορικό περιήγησης θα πρέπει να καθαρίζεται μερικές φορές το χρόνο, όχι μόνο για την προστασία του απορρήτου αλλά και για τη βελτίωση του υπολογιστή. Στους περισσότερους περιηγητές, μπορείτε να καθαρίσετε το ιστορικό με Ctrl+Shift+Del. Στα κινητά, η επιλογή αυτή υπάρχει μέσω των ρυθμίσεων.

3) Προσέχετε τι «κατεβάζετε»

Να είστε πολύ προσεκτικοί, όταν κατεβάζετε οτιδήποτε (λογισμικό, βιβλία, μουσική κλπ). Είναι μια ιδέα των υποστηρικτών ιδιωτικότητας καθώς αποφεύγετε λογισμικό κατασκοπείας και την πιθανότητα ο υπολογιστής σας να δυσλειτουργήσει. Μερικά προγράμματα, περιέχουν λογισμικό διαφημίσεων το οποίο στέλνει σε τρίτες εταιρείες πληροφορίες σχετικά με την πλοήγηση σας και τις χρησιμοποιούν για «ανεπιθύμητα» e-mails και διαφημίσεις.

4) Προστατέψτε τον υπολογιστή και τις φορητές συσκευές σας

Πως γίνεται αυτό; Με μερικές απλές προφυλάξεις όπως, το firewall, έγκαιρες ενημερώσεις του λογισμικού και των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε και ένα πρόγραμμα antivirus. Είναι επίσης σημαντικό να σκανάρετε τον υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό (malware), έτσι ώστε να μην ελλοχεύει κάτι μη ασφαλές στο παρασκήνιο, όσο εσείς σερφάρετε στο διαδίκτυο. Και στις φορητές σας συσκευές, μπορεί να υπάρχουν ΄τρίτες΄ – εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν με τη χρήση ενός προγράμματος antivirus.

5) Αποσύνδεση από τους λογαριασμούς στις μηχανές αναζήτησης

Ορισμένες μηχανές αναζήτησης ζητούν να δημιουργήσετε λογαριασμούς, ώστε να έχετε πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το απόρρητο σας είναι να κάνετε αποσύνδεση, αφού τελειώσετε με τη περιήγηση σας. Με την αποσύνδεση, εξασφαλίζετε ότι κανένας δεν θα μπορεί να ψάξει τις ιστοσελίδες στις οποίες περιηγηθήκατε. Είναι σαν να καθαρίζετε το ιστορικό αναζήτησης χωρίς να το έχετε κάνει, σε περίπτωση που αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται και από άλλον χρήστη.

Πιθανώς, να σας ενδιαφέρει και η αποσύνδεση πριν καν αρχίσετε να πλοηγήστε στο διαδίκτυο. Έτσι, δεν αφήνετε κανένα «σημάδι» σχετικά την περιήγηση σας και εταιρείες που χρησιμοποιούν λογαριασμούς χρηστών δεν μπορούν να εντοπίσουν το ιστορικό σας.

6) Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες

Όταν βρίσκεστε σε ένα blog, σε ένα forum ανταλλαγής απόψεων ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχετε πάντα υπόψιν ότι δεν μοιράζεστε ότι δεν θα μοιραζόσασταν και στην πραγματική σας ζωή. Πληροφορίες που θα μπορούσαν να ταυτοποιήσουν ποιοι είστε πρέπει να παραμένουν ιδιωτικές. Ονόματα χρηστών, κωδικοί, όνομα και επώνυμο, διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνων, ακόμη και φωτογραφίες με ευαίσθητα δεδομένα είναι κάποιες από αυτές τις λεπτομέρειες. Εάν αυτές οι πληροφορίες «ανέβουν» διαδικτυακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το να χακαριστεί το e-mail μέχρι να βρεθεί η διεύθυνση του σπιτιού σας ή να εντοπίσουν την τοποθεσία που βρίσκεστε.

7) Προσεκτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, διότι κατάφεραν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας να έχουν ρυθμιστεί σωστά και αυτό επειδή δεν θα θέλατε να αποκαλύψετε κάποια προσωπική ή οικονομική πληροφορία. Οτιδήποτε από ένα σχόλιο, μια φωτογραφία ή μια λεπτομέρεια στο προφίλ θα έκανε τρωτή την ιδιωτικότητα σας.

8) Επαγρυπνήστε για online απάτες

‘‘Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό’’, είναι η φράση που ταιριάζει γάντι στο διαδίκτυο. E-mails που υπόσχονται δωρεάν υπολογιστές, σύνδεσμοι(links) από φίλους που φαίνονται νόμιμοι αλλά οδηγούν σε ιστοσελίδες με ‘‘ιούς’’ και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε από διαδικτυακές απάτες είναι που κάνουν την πλοήγηση στο διαδίκτυο κάπως δυσάρεστη συν τους δεκάδες ‘‘ιούς’’ που μπορεί να φορτώσουμε τον υπολογιστή. Σκεφτείτε ξανά πριν πατήσετε σε συνδέσμους, ανοίξετε αρχεία ή δείτε βίντεο που έχουν στείλει οι φίλοι σας. Παρατηρήστε σημάδια που μαρτυρούν ότι είναι ψευδές σαν λάθη στη σύνταξη, στη γραμματική και την έλλειψη κρυπτογράφησης (δεν υπάρχει HTTPS).

9) Παρατηρήστε τη διαδικτυακή σας φήμη

Έχετε σκεφτεί να πληκτρολογήσετε τον εαυτό σας στην αναζήτηση; Ίσως εκπλαγείτε ή σοκαριστείτε εάν δείτε τι μπορεί να ξέρουν οι άλλοι για εσάς! Ευτυχώς για εσάς μπορείτε να ‘‘έχετε από κοντά’’ ότι ‘‘ανεβαίνει’’ στο διαδίκτυο κάνοντας μια εγγραφή για ειδοποιήσεις κάθε φορά που αναφέρετε το ονοματεπώνυμο, το e-mail ή ονομασία εταιρείας που πιθανόν έχετε. Εάν πάλι πιστεύετε ότι είναι πολλά τα online προσωπικά δεδομένα σας, μπορείτε να τα διαγράψετε.

10) Χρησιμοποιείστε τη κοινή λογική όσο είστε online

Μπορεί να διευκρινιστεί διαφορετικά από τον καθένα και είναι το σύνολο των προαναφερθέντων, αλλά αποτελείται από την εξής φράση: σκεφτείτε διπλά πριν κάνετε το οτιδήποτε στο διαδίκτυο! Σταματήστε να αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες ή δεδομένα που οδηγούν σε εσάς, καθαρίστε τα ίχνη σας και αποφύγετε ιστοσελίδες με ‘‘σκοτεινό’’ περιεχόμενο.

πηγή: https://www.csii.gr/

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...